Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Όλα τα μυστικά για μια επιτυχημένη ζαχαρόπαστα!

Στο προηγούμενο θέμα σας έδειξα πως μπορείτε να φτιάξετε  ζαχαρόπαστα για τα γλυκά σας. Είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της αλλά κρύβει και κάποια μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζεται!Πάμε να τα δούμε

1. Μπορείτε να προμηθευτείτε ζαχαρόπαστα λευκή ή και χρωματισμένη από καταστήματα που πουλάνε πρώτες ύλες όπως χρώματα ζαχαροπλαστικής.

2.Το ιδανικό είναι να ανοίγει η ζαχαρόπαστα με πλάστη σιλικόνης γιατί ο ξύλινος αφήσει τα σημάδια του ξύλου επάνω στην πάστα και δεν θα έχετε λείο αποτέλεσμα.

3. Όταν ανοίξετε την ζαχαρόπαστα με τον πλάστη ρίξτε στον πάγκο λίγο κορν φλάουρ. Αν ρίξετε μόνο άχνη η ζαχαρόπαστα θα την απορροφήσει και ουσιαστικά θα κάνετε συνέχεια το ίδιο πράγμα. Λίγο κορν φλάουρ βοηθάει.

4. Μπορείτε να προμηθευτείτε γλυκερίνη  βρώσιμη (αποκλειστικά και μόνο βρώσιμη) από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ.

5. Η βρώσιμη γλυκερίνη είναι ένα υποκατάστατό ζάχαρης για τους διαβητικούς και είναι διάφανη και άοσμη σε αντίθεση με την βιομηχανική.

6. Εάν η ζαχαρόπαστα έχει στεγνώσει  πριν την πλάσετε αλείψτε τα χέρια σας με μια μικρή ποσότητα βούτυρο.(μόνο εάν έχει στεγνώσει)

7. Για να βάλετε την ζαχαρόπαστα πάνω στο κέικ ή την τούρτα σας  πρέπει πρώτα να στρώσετε λίγο βουτυρόκρεμα ή σαντιγί επάνω στο γλυκό.(προσωπικά προτιμώ σαντιγί)

8. Χρωματίζουμε την ζαχαρόπαστα ΜΟΝΟ όταν την έχουμε ήδη ζυμώσει.

9. Εάν το γλυκό σας το έχετε στο ψυγείο  ή στην κατάψυξη πρέπει να περιμένετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσετε να βάζετε την ζαχαρόπαστα. Η βάση δεν πρέπει να έχει υγρασία.

10.Αφού βάλετε στο γλυκό την βουτυρόκρεμα ή την σαντιγί  βάλτε για λίγα λεπτά το γλυκό στο ψυγείο ώστε να σφίξει η κρέμα.

11 .Εάν σας περισσέψει ζαχαρόπαστα ανοίξτε την με τον πλάστη και με μικρά τσέρκια κάντε γλυκίσματα για τα παιδιά. Στην ουσία η ζαχαρόπαστα είναι νερό με γλυκαντικές ουσίες και τίποτε παραπάνω.

12.Αν κάνετε μικρά γλυκίσματα, βάλτε τα σε ένα φύλλο από αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα να στεγνώσουν μέχρι να σκληρύνουν.

13.Μπορείτε να κάνετε σχέδια με ζαχαρόπαστα για την τούρτα σας και να τα αποθηκεύσετε για λίγες μέρες σε ένα τάπερ.

14.Μπορείτε να κάνετε όσο πιο έντονο χρώμα θέλετε στην ζαχαρόπαστα αλλά πρέπει να προσέξετε μην “σπάσει” από την πολύ  υγρασία.

15.Μπορείτε αντί για τα κλασικά υγρά χρώματα ζαχαροπλαστική να χρησιμοποιήσετε και χρώματα σε πάστα. Τα υγρά χρώματα όμως είναι αρκετά πιο οικονομικά από την πάστα.Προσωπικά επιλέγω υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής και σε πάστα μόνο όταν θέλω να χρησιμοποιήσω χρώματα όπως το μαύρο.

16.Η υγρασία είναι ο εχθρός  της ζαχαρόπαστας. Μπορεί να χαλάσει την υφή της και να την μουλιάσει.

17.Όσο πιο ομοιόμορφα στρώσετε την σαντιγί ή την βουτυρόκρεμα τόσο πιο λεία θα είναι η ζαχαρόπαστα επάνω στο γλυκό σας.

18. Μπορείτε να διατηρήσετε την ζαχαρόπαστα στο ψυγείο, αεροστεγώς κλεισμένη με μεμβράνη για περίπου ένα μήνα..Το καλύτερο και ασφαλέστερο είναι να την αφήσετε στην πόρτα του ψυγείου ώστε να μην την επηρεάσει η υγρασία.

19. Εκτός ψυγείου διατηρήστε την για μέρες σε στεγνό και σκοτεινό σημείο και φυσικά τυλιγμένη με μεμβράνη.

20.Πρέπει να προσέξετε την ποσότητα της ζαχαρόπαστας στο γλυκό σας γιατί η πολύ ποσότητα μπορεί να σας λιγώσει.


21.Η ζαχαρόπαστα δεν χρειάζεται ψήσιμο.

22. Εάν θέλετε να κολλήσετε ένα κομμάτι ζαχαρόπαστα σε μια στρώση ζαχαρόπαστας βάλτε ελάχιστο βούτυρο.

23.Όταν τελειώσετε την τούρτα ή το γλυκό σας με την ζαχαρόπαστα βάλτε το στο ψυγείο αλλά πάντα σκεπασμένη με μεμβράνη ή ένα καπάκι.

24. Μπορείτε να ετοιμάσετε την τούρτα σας 1 με 2 μέρες πριν την σερβίρετε.




Ποσότητες ζαχαρόπαστας ανά διαστάσεις στρόγγυλου γλυκού :

20 εκατοστά    =     750 γραμμάρια ζαχαρόπαστα
23 εκ.            =     1 κιλό ζαχαρόπαστα
25 εκ.            =     1.250 γραμμάρια ζαχαρόπατσα
28 εκ.            =     1.500 γραμμάρια ζαχαρόπαστα
30 εκ.            =     1.750 γραμμάρια ζαχαρόπαστα


Ποσότητες ζαχαρόπαστας ανά διαστάσεις τετράγωνου γλυκού :

18 εκατοστά    =     750 γραμμάρια ζαχαρόπαστα
20 εκ.            =     1 κιλό ζαχαρόπαστα
23 εκ.            =     1.250 γραμμάρια ζαχαρόπαστα
25 εκ.            =     1.500 γραμμάρια ζαχαρόπαστα
28 εκ.            =     1.750 γραμμάρια ζαχαρόπαστα
30 εκ.            =     2 κιλά

(Δεν θυμάμαι από ποιο site είχα βρει τις ποσότητες και τις διαστάσεις,αλλά όσες φορές έκανα ζαχαρόπαστα ακολούθησα τον πίνακα)



Αποχρώσεις :

(Στην συνταγή για τα μπεζεδάκια σας έδωσα τις αποχρώσεις που μπορείτε να κάνετε με τα 3 βασικά χρώματα κόκκινο-μπλε-κίτρινο





Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα...Τολμήστε το και θα νιώσετε περήφανοι για το αποτέλεσμα..ακόμη και αν την πρώτη φορά σας βγει λάθος ξανά προσπαθήστε άλλωστε... ο τολμών νικά!!!



Καλή Επιτυχία!!!

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα το πρόβλημα είναι ότι δεν σκληραίνει μένει ρευστή η ζαχαρόπαστα , τί να φταίει ? Ενώ το καλοκαίρι που την δούλευα ήταν μια χαρά μετά από μερικές ώρες σκλήρυνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blogging tips